vilka är vi?

Kurage gör konst utifrån en stark vision där den sceniska idén arbetas fram med hjälp av inbjudna konstnärer. Varje föreställning har sitt unikt specifika uttryck. Spännande scenkonstmöten är ett kärt signum.
Vi är ingen teatergrupp. Vi är tre konstnärliga ledare, Rebecca Alverfors, Charlotta Grimfjord Cederblad och Åsa Holtz. Vi arbetar konceptuellt och varje föreställning förgrenar sig i olika kringverksamheter på teatern såsom konserter, happenings och föredrag. Kurage föds på nytt i varje projekt vi skapar.
 
Kurage har sedan 2002 fast scen på Hagateatern som vi delar med Teater Tamauer. På Hagateatern spelar vi teater för både barn och vuxna. Vi medverkar i projektet NY TEXT och har startat KURAGE loves MUSIK, ett musikarrangeman för scen, för att knyta musiker och musikintresserade till teatern.

Rebecca Alverfors

Konstnärlig ledare, regissör och skådespelare
Rebecca Alverfors har sina rötter i Malmö och hamnade i Göteborg efter Nordiska folkhögskolas teaterprogram i Kungälv. 1999 startade hon Kurage som 2004 flyttade in på Hagateatern. Under åren med Kurage har hon initierat samtliga 17 föreställningar på teatern med tillhörande seminarium, debatter, utställningar samt integrationsprojektet Teaterkollo för högstadieungdomar. Som skådespelare på Kurage har hon medverkat i allt.

Senast aktuell med Muskler, magi och magkänsla, …men sen då?, Drömström och Rundlund av Martina Montelius i regi av Johanna Larsson, samt publiksuccén Syntax Error, ett scenkonstprojekt där hon bjöd in två internationellt kända poeter från USA och Polen. 2012 regidebuterade hon med Ensam mullvad på en scen av Ulf Nilsson, en publik- och kritikersuccé. Samma år mottog hon Göteborgs stads kulturstipendium för sina insatser för Göteborgs kulturliv. Som frilansande konstnär har Rebecca medverkat i tv-produktioner som bl.a. Hinsehäxan och Gynekologen från Askim. Andra frigrupper hon jobbat med är t.ex. Teater Jaguar och Råda Säteris sommarteater.

Charlotta Grimfjord Cederblad

Konstnärlig ledare, regissör och skådespelare
Charlotta Grimfjord Cederblad har en bakgrund som frilansande scenkonstnär, specialiserad inom performance och fysisk teater för både vuxna och barn. Hon har genom åren medverkat i 40 scenproduktioner. Hon skådespelar, regisserar och skriver för scenen och har även synts i ett flertal TV-roller samt på film.

Regelbundna samarbetspartners har bl.a. varit Teater Albatross, Aktör, Skogen och Kurage. Med Albatross har Charlotta bl.a. skrivit manus, regisserat och skådespelat i publik- och kritikersuccén Mary Kingsley. Föreställningen översattes även till franska och Charlotta har spelat den på franska i Algeriet, Kongo och Rwanda. Under festivalen Smolenskij Ark i Ryssland 2012, vann Charlotta priset för bästa kvinnliga huvudroll för sin tolkning av Mary Kingsley. Charlotta har även regisserat föreställningen DAG, ett internationellt utbyte och samarbete mellan Albatross och den kongolesiska teatergruppen Canacu. Föreställningen har spelats med stor framgång i både Sverige och Kongo. Charlotta har medverkat som performer i de flesta av Skogens egna produktioner, bl.a. den uppmärksammade föreställningen Döden våren 2013. De senaste åren har Charlotta samarbetat mer och mer med Kurage och hon har synts bl.a. i Ensam mullvad på en scen och Syntax Error. Hon har även varit gästpedagog under Teaterkollo.

Åsa Holtz

Konstnärlig ledare och ljusdesigner
Åsa Holtz är utbildad vid Malmö Högskolas utbildning Scen- och teaterteknologi.
 I Malmö fördjupade sig Åsa i ljus och scenografi och har sen dess jobbat i Göteborg med scenkonst i olika former. Sen 2014 är hon frilansande ljussättare och tekniker med återkommande projekt på Teater Kurage och MOA kompani.

Ljussättningar i urval: Muskler, magi & magkänsla, … men sen då?, Drömström & Rundlund och Ensam mullvad på en scen (Kurage), Vem bestämmer över Angered?, Bananhuset/Exil (Angereds Teater), Faller Damm Faller Regn och 20xLamentation (Ami Skånberg Dahlstedt), Fadern och Fröken Julie (Teater Tofta). Åsa har turnérat i Mexico, Helsingfors och flera biennaler de senaste åren och turnérat med barnteater i flera omgångar med Kurage. Tillsammans med MOA kompani jobbar Åsa just nu på ett projekt med ljus och rörelse på temat mörker. Hos Kurage har Åsa stått för ljusdesign och tekniska lösningar och ansvarar för det nya Kurages visuella delar.

Kurage | Södra Allégatan 2 | 413 01 Göteborg | 031 - 12 66 68 | kurage@hagateatern.se